Juni 2020

UX & UI voor beginners

Home > Blog > Artikel

#InHetKort

Ontdek UX en UI

Ben je geïnteresseerd in webdesign en wil je je kennis uitbreiden dan zijn UX en UI belangrijke termen. Je zal de termen ook in andere artikels veel tegenkomen dus het is belangrijk om deze termen en hun verschil goed te begrijpen. Klaar om je kennis te vergroten… start dan met dit artikel!

User Experience

Wat is UX of User Experience?

User Experience focust zich op de efficiëntie en het gebruik de website. Het is belangrijk om te starten vanuit UX design om een website een goede structuur mee te geven. Je houdt rekening met de informatie architectuur en de weg die gebruikers zullen afleggen op je website. Wat moet een bezoeker doen op je site en hoe krijg je deze bezoeker efficiënt tot het punt om deze actie te doen.

"Design is more than colors and lines"

User Interface Design

Wat is UI of User Interface?

User interface (UI) omvat de look en feel van je website. In de volksmond ook wel eens "design" genoemd omdat veel mensen vergeten dat ook een structuur design nodig heeft. UI-design legt de focus op het grafisch ontwerp van een website door te ontdekken wat de gebruiker wil en het design op hen af te stellen. Branding, lay-out, typografie, grafisch en interactie design zijn enkele belangrijke elementen van de User Interface

"Yes, a site can be beautiful"

UX vs UI

Het verband tussen UX en UI

UX en UI-design zijn op verschillende manieren met elkaar verbonden. Je kan de User Interface beschouwen als de manier waarop de User Experience wordt weergegeven. Daarom zullen tekortkomingen in de UX de UI nadelig beïnvloeden en visa versa.

Niet alles draait rond UX en UI, een bezoeker van je website kan ook een negatieve ervaring hebben die niets te maken heeft met één van beide. Content, snelheid, etc. zijn bijvoorbeeld ook een heel belangrijke onderdelen van een website.

Visitors on your website

UX en UI voordelen en tips

Meer bezoekers naar je website
Wanneer je weet dat er veel concurrentie is zal het aanbieden van uitstekende apps of webdesign je onderscheiden van alle concurrentie. Gebruikers houden evenveel van mooie als van eenvoudige dingen dus "stick to the point".

Form follows function

Form follows function / Vorm volgt functie
Alle functies van je website moeten duidelijk te herkennen zijn. Je hebt bezoekers met verschillende doelen op je website en alle bezoekers moeten snel terugvinden wat ze willen bereiken. De navigatie moet dus snel vindbaar zijn en een goede hoofdnavigatie heeft maximum 7 items, heb je er toch meer splits het menu dan op in een hoofd- en submenu.

Optimise website

Blijf optimaliseren
Steeds nieuwe content toevoegen op je website is goed maar het kan invloed hebben op de laadtijd en het overzicht van je website. Een beknopt voorbeeld: je start met 1 blogbericht en je hebt later al je blogberichten onder elkaar staan. Na 1 jaar heb je 100 blogberichten en het onderste blogbericht kan je niet meer vinden op je website zonder 10 minuten scrollen, het is dus handig om een goede file- / zoekstructuur in je blogberichten te maken.

"Keep it simple? No, keep thinking it through!"

Foto Popkorn Team

Hulp nodig met jouw webdesign?

Ben je geïnteresseerd in webdesign en wil je je kennis uitbreiden? We helpen je graag verder.

Meer over Thibeau Contacteer ons