Augustus 2018

De meest voorkomende internet fraudes

Home > Blog > Artikel

#InHetkort

Internet fraude en scams

Het internet is een vrij medium. Iedereen kan er doen en laten wat ze willen, met goede of slechte bedoelingen. Dat zorgt voor vele leuke, creatieve resultaten maar ook mensen met minder goede bedoelingen zetten hun ‘creatieve’ projecten op het web. Vuile verkoopstechnieken, valse inlogpagina’s en meer. We bekijken even de meest voorkomende internet fraudes die we al tegengekomen zijn.

Phishing mails

Iedereen heeft deze mails wel al eens ontvangen. Je bank zou uit het niets een verandering hebben uitgevoerd, en je moet inloggen om dit te bevestigen. Maar de mail ziet er wat raar uit. De link klopt niet, de tekst ziet er wat raar geschreven uit en je bank zou dit nooit van je vragen. Wanneer iets er niet professioneel uit ziet, is dat het eerste teken van een typische phishing mail.

We horen je het al vragen. Hoe herken je een phishing mail? Wat moet je doen wanneer je een phishing mail ontvangt? Het antwoord is zeer voor de hand liggend. Ga nooit in op e-mails van je bank, internet hosting of andere service providers die er ook maar een klein beetje onprofessioneel uit zien of niet in de huisstijl van het merk zijn opgesteld. Bekijk steeds de link uit de mail en wees er zeker van dat deze overeen komt met de echte website. Stel dat je een phishing mail krijgt van een vervalste website van jouw bank. http://mijnbank.dxz.com is natuurlijk niet dezelfde website als https://mijnbank.com. Wanneer je op deze vervalste website toch gaat inloggen, loop je het risico dat ze je gegevens gebruiken om je bankrekening te plunderen.

Phishing mails zijn een niet te onderschatten manier om logingegevens te stelens, en er worden er dagelijks duizenden verstuurd. Let goed op waar je je gegevens achterlaat, en gebruik waar mogelijk Two Factor Authenticatie.

keyboard visual

De lening, erfenis, loterij winst of bitcoin scams.

Een afrikaanse prins bied je een voorstel dat je niet kan weigeren. Je zou miljoenen krijgen, als je gewoon een kleine betaling doet op een bankrekening nummer om de kosten te dekken om dit monsterlijke bedrag op jouw rekening te storten. Gelukkig zijn de meeste mensen slim genoeg om in te zien wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn. Deze scams komen langs alle kanalen binnen. Je kan ze ontvangen via e-mail, Facebook en meer. Geloof deze mensen niet en antwoord nooit op deze zeer gemakkelijk te herkennen scams. Deze soort scams komen altijd in hetzelfde type. ‘Je hebt geld gewonnen, stort vlug 500 euro via een Western Union op volgende buitenlandse rekening om het te ontvangen’. Onzin, dus.

Dit type internet scams heeft een typisch thema. Vaak doen deze mensen zich voor als personen die ze niet zijn. Deze internet scams ontwijken is zeer eenvoudig als je er niet op antwoord via e-mail, maar daar stopt het niet bij. Ook langs Social Media kan je ten prooi vallen van deze lottery scams. Ga niet in op de vriendschapsverzoeken op Facebook van mensen die je niet kent, en geloof al zeker niet dat ze je lening terug zullen betalen. Als je de loterij wint dan zal het niet via Facebook zijn dat ze je contacteren. En Mark Zuckerberg heeft grotere dingen aan zijn hoofd dan een prijs uit te reiken via Facebook Messenger.

social media visual

Domeinnaamfraude

Met deze scam kwamen we bij Popkorn onlangs zelf nog in contact. Een van onze klanten werd gecontacteerd door een bedrijf met valse verkoopstactieken. Ze gingen onder de naam “Internet Service BENELUX” en komen bij jou terecht door de informatie van je .be domeinnaam op te zoeken. Een derde partij zou zogezegd een .com domein willen bestellen met dezelfde naam als je .be domeinnaam. Dit zou slechte gevolgen kunnen hebben voor jouw website, en ze stellen voor om een eenmalige factuur te betalen met een looptijd van 10 jaar om de .com domeinnaam zelf nog te kopen. Onze klant was bezorgd, en wou ook de .com domeinnaam laten registreren.

Gelukkig contacteerde onze klant ons zelf alvorens hier op te antwoorden. We konden hem inlichten dat het hier om vuile praatjes gaat, en een 10 jaar plan helemaal niet nodig is, en het bedrag dat ze hier voor factureren ook dubbel de prijs was van wat je normaal zou betalen voor de domeinnaam in kwestie. Ga je hier toch op in, dan rekenen ze je monsterfacturen aan en dreigen ze je aan te klagen voor wanbetaling.

Laat je nooit vangen door internet hosting, domeinnaam of andere website gerelateerde e-mails die niet van jouw online partner uit komen. Contacteer je online partner bij twijfel om problemen te voorkomen.

social media visual

De lijst is oneindig.

Er zijn nog vele andere online scams en malafide websites en programma’s. Het is niet de vraag –of- je hiermee in contact komt, maar –wanneer-. Wanneer je twijfels hebt over de echtheid van e-mails, programma’s of andere dingen, blijf er dan best van weg of contacteer het bedrijf in kwestie. Phishing mails tegengaan begint bij het melden van het probleem aan de instanties die ze proberen te imiteren.

Foto Popkorn Team

Ook in contact gekomen met internet scams?

Kevin heeft al heel wat jaren internet-ervaring. Twijfel je over de echtheid van mails of websites? Dan kan hij je zeker helpen.

Meer over Kevin Contacteer ons