April 2025

Greenwashing vs Green Winning: hoe merken op Earth Day (en elke dag) écht duurzaam communiceren

Home > Blog > Greenwashing vs Green Winning: hoe merken op Earth Day (en elke dag) écht duurzaam communiceren

#InHetKort

Earth Day komt eraan en merken halen hun groene vlag weer boven.

Maar is die duurzaamheidsboodschap écht of is het gewoon een goed verpakt verhaal? Wat is het verschil tussen Greenwashing en Green Winning en hoe communiceer je als merk op een geloofwaardige manier over duurzaamheid? Spoiler: de consument prikt zó door je façade. De Dag van de Aarde staat in teken van klimaatgesprekken, hierin wordt het profiel van een merk of bedrijf extra in de kijker gezet. Velen beginnen zich dan massaal ‘groen’ te profileren. Duurzaamheid duikt dan plots op in advertenties, op verpakkingen en in Instagram-captions. Het lijkt soms alsof elk merk op magische wijze ineens klimaatbewust is geworden.

Maar wie tussen de regels leest, merkt snel dat niet alle groene boodschappen even geloofwaardig zijn. Sommige campagnes zijn gebouwd op échte actie, andere eerder op slimme verpakking.

Ecosia en Patagonia voorbeelden

Green Winning: hoe merken het verschil maken

Een merk dat daarin het verschil maakt, is Ecosia. Deze alternatieve browser gebruikt haar advertentie-inkomsten om bomen te planten. Meer dan 180 miljoen al, wereldwijd. En dat doen ze niet in stilte: elke maand publiceren ze transparante financiële rapporten én details over de locaties waar de bomen worden geplant. Duurzaam zijn is voor het bedrijf de kern van hun bestaansreden. En dat maakt hen een schoolvoorbeeld van wat Green Winning is.

Of kijk naar Patagonia, het outdoormerk dat al jaren het verschil maakt. Hun eerlijkheid is bijna legendarisch: campagnes als "Don't Buy This Jacket" roepen consumenten op om juist minder te kopen. Hun producten zijn gemaakt om lang mee te gaan, worden gratis hersteld én het bedrijf investeerde z’n volledige winst in milieu-initiatieven. Duurzaamheid is daar het hart van de merkidentiteit.

Planet earth first beeld

Hoe geloofwaardig voelt het aan?

Daartegenover staat Greenwashing, een praktijk waarbij merken zich milieuvriendelijker voordoen dan ze werkelijk zijn. Soms gebeurt dat bewust, soms uit onwetendheid. Maar altijd met risico. Want of het nu gaat om een 'eco'-label zonder onderbouwing, een duurzame capsulecollectie die de rest van het aanbod verhult, of vaag taalgebruik dat meer vragen oproept dan antwoorden. De consument van vandaag ziet het verschil. En verlies van vertrouwen is moeilijk terug te winnen.

Wie als merk duurzaam wil communiceren, moet dus verder durven gaan dan buzzwords en beelden van bladeren.

Echt duurzaam communiceren vraagt geen perfect verhaal, wél een eerlijk verhaal. Laat zien waar je vandaag al impact maakt, maar ook waar je nog wil groeien. Wees concreet, vermijd vage buzzwords en laat mensen binnenkijken in je processen. Laat duurzaamheid geen losstaande campagne zijn, maar een rode draad in je communicatie, op élk moment van het jaar.

Merken die daarin slagen, bouwen niet alleen vertrouwen op, maar ook echte merkwaarde. Want duurzaamheid is geen trend, het is een verhaal. En als dat verhaal klopt, dan wérkt het.

Klaar om duurzaam het verschil te maken?

Wil jij als merk geloofwaardig communiceren over duurzaamheid? Wij helpen je om jouw merkverhaal authentiek en strategisch te brengen. Neem contact met ons op!

👉 Contacteer ons
logo