Maart 2023

Scroll er op los dankzij scrollytelling!

Home > Blog > Scroll er op los dankzij scrollytelling!

#InHetKort

Scrollytelling: een manier om je websites visueel en inhoudelijk interessant te maken tot aan het einde van je website.

Iedereen weet dat de gebruikers van je website liefst zo min mogelijk willen lezen. Maar wat als je nu toch een interessant verhaal te vertellen hebt? Dan kan je gebruik maken van scrollytelling, een vorm van storytelling maar dan op het web. Je gebruikers worden dan vloeiend doorheen je website geleid door middel van één simpele beweging: de welbekende scrolbeweging.

scrollytelling

Wat is scrollytelling?

Scrollytelling is een interactieve manier om op je website een verhaal te vertellen aan je gebruikers. Tijdens het scrollen komt je website een beetje "tot leven". Zo kan je je gebruikers entertainen met het triggeren van de website doormiddel van bewegende/verschijnen van tekst en afbeeldingen.
Het makkelijke aan scrollytelling is dat de gebruiker niet moet gokken wat er moet gebeuren, het enige dat je moet doen is namelijk: scrollen. Geen twijfel dus waar je moet klikken of kijken.

Stap voor stap laat je je gebruikers nieuwe zaken ontdekken op je website, dit kan gaan van tekst die beweegt, afbeeldingen die verschijnen, eventueel een video die start,… Niets is te gek als je het over scrollytelling hebt. Zo wordt het gewone kader ook doorbroken en kan je je fantasie laten losgaan op elementen die je in eerste instantie zou negeren.

Op deze manier connecteer je op een andere manier met je gebruiker en maakt dit ook zeker een indruk na op je gebruiker.

Waarom scrollytelling?

De gemiddelde aandachtspanne van een persoon is niet meer dan acht seconden. Dit is natuurlijk niet genoeg om door heel je website te scrollen, daarom wil je de aandacht van je gebruiker vasthouden om te zorgen dat je gebruiker heel jouw verhaal meekrijgt. De gebruiker krijgt hier ook het gevoel dat hij je website kan bedienen, dit heeft ook een positieve invloed op de duurtijd die een gemiddelde gebruiker doorbrengt op je website.

Je creeërt een nieuwe beleving die uniek is voor de gebruiker en er dan ook voor zorgt dat deze geboeid is door jouw inhoud.

scrollytelling

Hoe kan ik scrollytelling toepassen?

Over storytelling en scrollytelling moet er op voorhand zeer goed nagedacht worden. Dit omdat je een doel wilt bereiken, namelijk mensen triggeren om te blijven scrollen. Dit mag dus niet te bombastisch overkomen. Je wilt de eindgebruiker ook niet overrompelen met een serie animaties die er niet toe doen.

Een plan van aanpak en hierna een sterk design is een must. Nu denk je natuurlijk, dit is veel te ingewikkeld? Maar dit hoeft niet zo te zijn. Je kan een iets meer eenvoudigere aanpak kiezen, zolang het maar bij je eigen branding en verhaal past kan je zelf zo ver gaan als je wil. Maar pas op! Zorg wel voor voldoende "rust-momenten" in je website zodat er ook niet teveel gebeurt in één keer.

Foto Popkorn Team

Is scrollytelling iets voor jou?

Heb jij een website waar je wat meer pit in wil brengen of gewoon een zot idee? Dan is dit zeker iets voor jou, maar je moet er natuurlijk wel bij stilstaan dat dit niet op 1,2,3 gemaakt is. Hier kruipt een zekere tijd in om te bedenken, ontwerpen & hierna ook te ontwikkelen.

Wil jij ook een scrollytelling website?

Contacteer ons