Juli 2020

Compositie, maak professionele beelden met je smartphone

Home > Blog > Artikel

#InHetKort

Hoe neem je professionele foto's met je smartphone

Foto's nemen met je smartphone is sneller dan eender welke andere manieren van fotograferen. Hoe kan je er voor zorgen dat deze foto's niet moeten onderdoen voor foto's genomen met een duur fototoestel? Compositie, het kan een foto maken of breken zonder rekening te houden met de beeldkwaliteit. Ontdek in dit artikel enkele voorbeelden van compositietechnieken om je foto's aantrekkelijker te maken.

Wat is compositie bij fotografie

De term compositie vind je niet enkel terug in de fotografie maar ook in de kunst, grafisch ontwerp, webdesign, videografie, … wordt deze term gebruikt met dezelfde betekenis. Compositie is heel eenvoudig uitgelegd de opbouw van je beeld, hoe je alles gaat kadreren. Als je door de zoeker van je camera kijkt of op de monitor zie je alle onderwerpen die je gaat vastleggen, hoe je deze in beeld brengt is de compositie van de foto.

Maak een raster met de regel van derden

Maak een raster met de regel van derden

De rule of thirds is waarschijnlijk één van de bekendste composities die er is en ook één van de eenvoudigste om toe te passen. Je kan zowel op een smartphone als camera een raster activeren in je instellingen waardoor je beeld opgedeeld wordt in 9 vlakken door 4 lijnen. De kruispunten van deze lijnen zijn de beste posities om de belangrijkste onderwerpen van je foto te plaatsen.

Op iPhone kan je dit doen via Instellingen > Camera > Raster inschakelen

Leidende lijnen in een foto

Leidende lijnen in een foto

Zodra je ernaar opzoek gaat zie je overal lijnen en de sterkste lijnen zijn dan ook de leidende lijnen. Een weg, voetpad, kustlijn, de stammen van de bomen in een bos, de middenstrook op een weg, … Al deze lijnen kunnen in je voordeel gebruikt worden bij de compositie van een foto. Ben je nog niet vertrouwd met leidende lijnen dan kan je starten met rechte lijnen, zodra je het onder de knie hebt kan je met alle lijnen aan de slag.

Een leidende lijn kan je vergelijken met de baan als je in je auto zit. Je gaat met je ogen automatisch de weg volgen en gaat niet links en rechts kijken naar wat zich naast de weg bevindt. Als je teveel afleiding hebt op je foto kan je uiteraard ook afgeleid worden door de omgeving… net zoals in de auto.

Symmetrie in je foto

Symmetrie in je foto

Symmetrie, prachtig maar niet eenvoudig en zeker niet altijd de ideale methode om te gebruiken. Je kan een symmetrische compositie maken door je beeld op te delen in twee delen en gebruik te maken van identieke elementen in je omgeving. Onze hersenen reageren anders op symetrische composities waardoor de compositie aantrekkelijk wordt.

Plaats om te bewegen

Plaats om te bewegen

Bij het fotograferen van bewegende objecten of het nu mensen of voertuigen zijn is het belangrijk om je compositie zodanig samen te stellen dat het onderwerp plaats heeft om te bewegen. Bij mensen is dit bijvoorbeeld ruimte voor kijkrichting van de persoon, bij auto's is het ruimte voor de rijrichting, etc. Verlaat je onderwerp het frame laat je de persoon die naar de foto kijkt een verwonderd gevoel achter. Als je de elementen zo positioneert dat het frame in beweging is, vertel je een verhaal.

Conclusie

Een goede compositie kan je foto aantrekkelijker maken en dit zonder gebruik te maken van een dure camera. Bij de compositie van je foto moet je ook rekening houden met het gebruik van de foto, zodra je een foto begint bij te snijden heeft dit invloed op de compositie ervan.

Foto Popkorn Team

Hulp nodig met fotografie?

Vragen of hulp nodig met fotografie? Thibbeau helpt je graag verder

Meer over Thibeau Contacteer ons