De vraag die iedereen zich wel eens gaat stellen: "Bewerk ik mijn foto's (met een filter) voor ik ze op social media post?". Een foto bewerken kan voor en nadelen hebben maar hetzelfde geld voor een naturelle foto. Of je nu je foto bewerkt of niet, het is nog steeds je eigen keuze. "Zolang je zelf maar tevreden bent over het eindresultaat…". In dit artikel vind je de voor - en nadelen van een foto met en zonder filter en hoe de toekomst inspeelt op gemanipuleerde foto's.
Je komt onbewerkte foto's overal tegen, je gsm staat er vol van. Niets is zo gemakkelijk om een foto met de smartphone te nemen en dan meteen online te kunnen gooien zonder het enige extra aandacht te geven. Niet elke foto heeft nabewerking nodig, verre van. Ook zou een Instagram wereld zonder filters een pak minder zelfbeelden beschadigen. We bekijken nog even enkele andere voordelen:
Eén van de grootste voordelen van een naturel foto is de snelheid van het uploaden. Je neemt een foto met je smartphone en kan hem meteen op je Facebook, Instagram of Twitter kwijt. Dit hele proces kan je minder dan 1 minuut kosten zonder aan bewerkingen te gaan denken.
Een foto zonder er een filter over te gooien kan ook een strategische zet zijn. Zo kan je je foto gewoon online plaatsen zonder dat er mensen gaan denken dat er verschillende dingen aan zijn veranderd en dat je "fake" content plaatst. Een natuurlijke look komt steeds vertrouwder over bij je volgers.
Als je je wil onderscheiden op verschillende Social Media kanalen is een naturel foto meestal geen goede keuze. De kans is groot dat je foto gewoon in de feed van je Instagram of Facebook verdwijnt. Dit omdat je foto visueel niet in het oog springt omdat het te "gewoontjes" is. Als je foto niet wordt opgemerkt kan dat in aantal likes wel eens een tegenvaller zijn.
Door een foto te voorzien van een filter kan je de foto een heel ander gevoel geven. Je kan de kleuren er laten uitspringen of de foto een oldschool look geven. Naast een filter kan je je foto ook bijsnijden zodat de persoon of object nog beter in het oog springt.
Dit is natuurlijk het omgekeerde dan een foto zonder filter. Bij een foto zonder filter kan je geen argwaan van "fake" creëren maar bij een foto met filter juist wel. Soms kan je ook overdrijven met je filter waardoor de foto helemaal niet meer tot zijn recht komt. Je ziet dan duidelijk dat er aanpassingen zijn gebeurd maar dan op een slechte manier.
In de toekomst zullen er ook wel verschillende software pakketten zijn om te onderzoeken of je foto al dan niet gemanipuleerd is. Gemanipuleerd in de zin van of je een gezicht al dan niet hebt bewerkt om het aantrekkelijker te maken bijvoorbeeld.
Adobe heeft dit met een intern project getest en kwam met About Face op de proppen. De tool kijkt niet naar de afbeelding met een gezichtsdetectie algoritme, maar naar de afzonderlijke pixels. Hierdoor kan ook worden aangegeven welke delen van de foto er gemanipuleerd zijn met een heatmap.
De tool kan ook de gemanipuleerde zaken ongedaan maken door gebruik te maken van machine learning, pixels die zijn gescaled worden hierdoor opgemerkt.
Hoe je je foto's op social media zet is nog altijd je eigen keuze. Als je een mooie feed wil hebben op Instagram is het aangeraden om je foto een bepaalde filter te geven zodat je uniformiteit creëert. Als je een foto op twitter zet is het tijdverspilling om je foto te bewerken, tweets zijn kleine momentopnames.
Hieronder vind je twee foto's. De ene is bewerkt en de andere niet. Welke van beide foto's zou jij kiezen voor op je Instagram te zetten? Onze keuze is dan zeer snel gemaakt.
Niet zeker of je een filter moet zetten op je volgende Instagram foto? We helpen je graag verder.
Meer over Thibeau Contacteer ons