Februari 2024

Let op: bescherm je Facebook account tegen phishing

Home > Blog > Let op: bescherm je Facebook account tegen phishing

#InHetKort

Da's pech, pagina weg? Niets daarvan!

Krijg je al weleens mails met als onderwerp dat je Facebook-advertentie ingaat tegen de advertentierichtlijnen? Of dat je account op de rand van de afgrond balanceert, klaar om in de digitale afgrond te storten, tenzij je NU actie onderneemt? Let dan op want de kans is meer dan waarschijnlijk dat het gaat om phishing.

Meta messenger phishing voorbeeld

Niet iedereen is je vriend op Facebook!

Facebook is één van de grootste socialemediaplatformen wat het zeer aantrekkelijk maakt voor cybercriminaliteit. Dikwijls worden Facebook-phishingmails verstuurd door iemand die zich voordoet als Meta (= het overkoepelende moederbedrijf van Facebook en Instagram). Vaak wordt er gevraagd jouw inloggegevens te valideren op een externe website. Heb jij zo'n mail ontvangen? Don't panic! Zolang je niet op de link klikt, is er geen probleem. Heb je dit wel gedaan en ook persoonlijke gegevens ingevuld? Verander dan onmiddellijk je Facebook-wachtwoord zodat hackers niet kunnen inloggen op je account.

Meta phishing mail voorbeeld

Wees alert!

Deze phishingartiesten zijn niet alleen via e-mail actief; ze kunnen ook via Messenger je dag komen verpesten met berichten over je zogenaamd 'geblokkeerde' advertenties of accounts. Een gehackt account van een van je vrienden kan je ook berichten sturen met een vraag om geld te lenen of andere verzoeken.

Ga ook nooit in op betaalverzoeken via Messenger! Vaak is de "Payconiq"-link die je ontvangt niet een echte Payconiq-link en wordt de 5 euro die je zogezegd betaald, achterliggend 5000 euro.

Phishing url voorbeeld

Hoe weet ik nu zeker dat het om phishing gaat?

Bij een melding dat je advertentie is geblokkeerd, kun je het best eerst kijken of dit daadwerkelijk het geval is. Als het om phishing gaat, dan staat je advertentie nog steeds actief. Meldingen over je advertenties krijg je ook steeds in het Meta Advertentiebeheer, dus ga zeker eerst in het advertentiebeheer een kijkje nemen en gebruik zeker niet de link in het bericht.

Controleer het verzendadres en de URL. Vaak wordt door hackers een Outlook-adres gebruikt of is het duidelijk te zien dat de URL niet helemaal correct is opgebouwd of zelfs afkomstig is van Facebook. Een malafide URL is vaak numeriek en vaag opgesteld of bevat de merknamen met spellingsfouten. Facebook.com wordt dan bijvoorbeeld Fqcebook.com, en ook in de formulieren of websitecontent staan er vaak schrijffouten of andere slecht vertaalde teksten en labels.

Foto Popkorn Team

Laat je niet vangen!

Facebook phishing is niet alleen voor je persoonlijk account gevaarlijk maar ook voor je bedrijfspagina. Via je inbox krijg je vast het ene bericht na het andere over je zogezegd geblokkeerde pagina, ga hier zeker niet op in! Twijfel je over je beheer van je bedrijfspagina? We staan steeds voor je klaar.

Contacteer ons