Juli 2020

Linkbuilding, werkt deze SEO tactiek nog?

Home > Blog > Artikel

#InHetKort

Werkt linkbuilding nog?

Linkbuilding was enkele jaren geleden enorm populair voor het stijgen in de ranking op Google. Linkbuilding is een van de factoren die de vindbaarheid van een website verhogen. Het hebben van voldoende relevante externe links bepaalt voor een groot deel hoe goed een website gevonden wordt. Of deze SEO tactiek nog steeds werkt in 2020 ontdek je in deze blog.

Wat is linkbuilding

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een SEO tactiek waarmee je externe links verkrijgt naar je website. Zoekmachines zoals Google bekijken deze backlinks als een positieve referentie naar jouw website, een andere website raadt namelijk aan om jouw website te bezoeken.

Er zijn drie soorten backlinks die toegepast worden:

  • Natuurlijke links: Dit zijn links naar jouw website zonder dat je hier zelf iets voor hebt gedaan. In de meeste gevallen zijn dit kwalitatieve links omdat iemand het de moeite waard vindt om jouw website te vermelden op zijn website.
  • Zelf geïnitieerde links: Dit zijn links die je doormiddel van Linkbuilding realiseert, bijvoorbeeld door een klant, blogger, … te vragen om naar jouw website te linken
  • Zelf gerealiseerde links: Dit zijn links die je zelf hebt toegevoegd op andere sites, bijvoorbeeld sociale media pagina's of websites waar jouw bedrijf een eigen profiel heeft.

Richtlijnen Google

Wat zijn de richtlijnen van Google?

Google ‘verbiedt’ in de "richtlijnen voor webmasters" alle links die bedoeld zijn om de positie in Google te manipuleren. Dit wil dus eigenlijk zeggen dat je geen links mag kopen of ruilen met andere webbeheerders om zo meer backlinks te krijgen voor jouw website. Portaalwebsites die dus als enige doel hebben om links te plaatsen zijn websites met een lage score en zullen dus ook weinig opleveren.

Werkt linkbuilding

Werkt linkbuilding nu?

Google heeft de afgelopen jaren met updates zoals Panda, Penguin en Hummingbird geprobeerd om de foute manier van linkbuilding aan banden te leggen. Google wil dat je Linkprofiel op een natuurlijke manier ontstaat en dat de links naar jouw website relevant zijn.

Uit recent onderzoek blijkt nochtans dat de websites met hoogste ranking, ook enorm veel backlinks hebben en hierbij ook vele niet-kwalitatieve links tussen zitten. Wat het exacte algoritme is van Google weet helaas niemand, dus de oude technieken lijken momenteel nog te werken.

Conclusie van onze marketeers

Hoewel de oude techniek van links kopen en ruilen wel nog blijkt te werken, raden wij toch aan om dit op een juiste manier te doen. Als Google echt sancties zal uitbrengen kan dit grote gevolgen hebben voor je website en je wil niet verdwijnen uit de grootste zoekmachine ter wereld. Kwaliteit is en blijft belangrijker dan kwantiteit!

Foto Popkorn Team

Meer weten?

Kom je graag meer te weten over dit onderwerp? We staan voor je klaar!

Contacteer ons