Maart 2020

Marketing in tijden van Corona Lockdown

Home > Blog > Artikel

#CoronaVirus

Welke invloed heeft COVID-19 op marketing?

Het Coronavirus brengt een hoop maatregelen met zich mee waar de ene sector al wat meer invloed ondervindt dan de andere. Klanten kunnen het huis niet uit, je zaak wordt verplicht gesloten en ga zo maar door. Maar wat met je marketingstrategie, zet je hem volledig op pauze of ga je de creatieve kant op? We bekijken even een paar opmerkelijke campagnes die in deze tijden een positieve noot proberen te geven aan het wereldwijde probleem.

Corona Qaurantaine Marketing

Mensen in quarantaine bereiken op een gepaste manier

Een verzekeringskantoor in Israël speelt wel heel goed in op het virus met een imagocampagne om ‘u’ tegen te zeggen. Tijdens de 2 weken durende quarantaine die de meeste mensen met het virus op hun boterham krijgen hoef je je verzekeringen van je auto niet te betalen aangezien je hem toch niet gebruikt. Het nieuws van deze stunt gaat als een lopend vuurtje (virusje?), een zet als deze kan je heel wat verkeer (en mogelijke conversies!) opleveren.

Ben & Jerry’s doet er nog een (ijs)schepje bovenop, maar of dit nu zo succesvol was is nog de vraag. In een Instagram post (die ondertussen alweer verwijderd werd) zagen we een persoon die in zijn zetel met een Ben & Jerry’s Half Baked zat. De copy die volgde was: “Zit je in quarantaine? Ben je het beu alleen te zijn? Laat ons je verwennen.”. Ze nodigden fans in quarantaine uit om foto’s van zichzelf te nemen, Ben & Jerry’s te taggen, en vervolgens te uploaden op Instagram met een korte beschrijving waarom ze het verdienen om verwend te worden.

Dat deze post ondertussen al verwijderd is spreekt voor zichzelf. Zieke mensen foto’s laten posten lijkt niet meteen de beste move op een sociaal media platform en medewerkers in besmettingsgevaar brengen door ze rechtstreeks naar het huis van zieke mensen te sturen lijkt ons misschien ook niet het beste plan.

Advertenties tijdens Corona Virus

Denk na over je lopende Google Ads & Social Media campagnes

Ben je bijvoorbeeld een reisbureau of een restaurant, dan lijkt het ons een goed moment om je hele marketing strategie tijdelijk in een nieuw jasje te steken. Praten over reizen naar het buitenland en dergelijke is niet aan de orde, speel daarom eerder in op lokale dingen waar mogelijk. Is je core business helemaal lam gelegd door het virus zoals bij de meeste horeca zaken, probeer dan conversaties aan te gaan met je volgers op een andere manier. Praat bijvoorbeeld over een nieuwe menu voor na de lockdown periode en laat je volgers suggesties doen. Creëer conversaties om je publiek te vergroten en converteer ze binnen een paar weken wanneer de wereld terug zijn normale gang gaat tot klanten.

Het is zeer belangrijk je data in het oog te houden van je lopende advertenties. Haal je nog steeds het aantal conversies binnen dat je vorige maand had? Is je boodschap in je advertenties nog steeds relevant? Heeft het wel nog nut om momenteel campagnes te laten draaien? Denk er over na en pauzeer indien nodig tijdelijk je advertentiecampagnes tot je hem hebt herwerkt met een betere insteek.

#CommunicatiePlan

Bereid je goed voor

Het is vooral belangrijk om goed te communiceren met je team en te anticiperen op mogelijke toekomstige hordes die je mogelijks moet doorlopen. Een uitgebreide communicatiestrategie klaarmaken is geen overbodige moeite. Wat ga je doen wanneer je stock leeg is of het bedrijf dat je leveringen verzorgd te weinig werknemers heeft om alle routes te doorlopen? Maak een plan voor deze scenario’s. Doemdenken is soms even nodig al is het alleen maar om een antwoord te kunnen bieden aan je klanten. Zo heeft Colruyt ook al meteen ingespeeld op de stormloop naar hun winkels met een bericht op sociale media. Het lijkt een kleine moeite maar het is een gebaar dat vertrouwen uitstraalt en voor begrip zorgt bij klanten.

Blijf wel positief

Niemand weet echt hoe de toekomst er uit zal zien na het coronavirus en hoe lang deze maatregelen nog gaan aanhouden maar de economie zal zich herstellen. Wanneer mensen thuis zitten in quarantaine gaan ze meer op hun smartphone of computer het internet afschuimen, de kans dat ze dus online kopen is groter. Voor e-commerce platformen zouden dit dus wel eens gouden tijden kunnen zijn. Laat ons vooral hopen dat de korte termijn pijnlijke momenten voor allerhande merken zich vertalen naar een sterkere terugkomst en een groei na deze leerrijke periode.

Is jouw core business geraakt door de lockdown? Breng dan een positief verhaal naar je klanten of speel in op een andere hoek. Sportcentra zijn bijvoorbeeld begonnen met het brengen van traingingschema's online via video. Lokale shops werken bijvoorbeeld met afhaalmomenten. Het is belangrijk dat je de connectie niet verliest met je klanten, doe dus zeker je best om je boodschap of business op een andere manier tot bij je volgers te krijgen. Denk niet aan die ene verkoop maar denk aan het algemene verhaal dat je in deze tijden als business naar voor wil brengen.

"The story always wins, tell the truth and share your story with the customers"

Foto Popkorn Team

Meer weten?

Hulp nodig met het vinden van de insteek voor jouw marketing strategie? We helpen je graag verder.

Meer over Kevin Contacteer ons