Oktober 2018

Wat is Alexa en heb ik er een nodig?

Home > Blog > Artikel

#InHetKort

"Alexa, open the newest Popkorn article"

De Amazon Alexa hype gaat alsmaar door. Met enkel je stem kan je muziek afspelen, het internet doorzoeken, to-do lijstjes maken en nog veel meer. Tot zelfs smart-home producten aansturen in je huis. Dus, heb je Alexa in je huis nodig? Misschien na het lezen van dit artikel wel.

Amazon Alexa

#AmazonIsListening

Iets meer in detail

Alexa is dus een voice-control systeem. Het laat je commando’s geven door ze gewoon uit te spreken in bijvoorbeeld de Echo speaker. Achterliggend worden je woorden omgezet en doorgestuurd naar apps, functies en meer en krijg je het gewenste resultaat terug van je vraag. Of meestal toch, afhangende van je accent en dialect. Sinds de nieuwe generatie is het niet meer nodig om een knop in te drukken om Alexa te activeren en ze naar je te laten luisteren. Simpelweg “Alexa”, “Echo”, “Amazon” of “Computer” gevolgd door wat je wil, is genoeg om het process te starten.

"Maar is dat ding mij dan aan het afluisteren?” hoor ik je al vragen. Ja, en nee. Meer later daarover. Wanneer je gewend raakt aan het gebruik van Alexa zal je merken dat het een zeer natuurlijke en responsieve manier is om informatie op te zoeken of apps te starten. Ze werkt ook veel vlotter dan bijvoorbeeld Siri van Apple. Het eindresultaat is dat je minder naar je telefoon zal grijpen en meer Alexa zal aanspreken wanneer je thuis bent.

Wat kan Alexa doen? Wat zijn haar skills?

In de Amazon-Alexa wereld, is een skill zoals een applicatie. Het is een mini-programma dat je kan toevoegen aan bijvoorbeeld je Sonos One om nieuwe functionaliteiten te verkrijgen. Er zij al meer dan tienduizenden skills in het skill menu van de Alexa app, en er komen er weekelijks nog steeds veel bij. In april kwam Amazon met de Alexa Skill Kit naar buiten, wat het gemakkelijk maakte voor iedereen met basis programmeer kennis om skills aan te maken en ze toe te voegen aan Alexa.

Net zoals apps op je gsm zijn er vele skills die niet bepaald nuttig zijn voor jou, maar toch zijn er genoeg om de aandacht te trekken. Sommige skills laten je dingen kopen zoals Uber of Domino’s Pizza. Andere helpen je dan weer met je hobbies, zoals een getijden app voor surfers, hulpzame homeworking skills, recepten skills, verkeersmeldingen en noem maar op. Zo word je wakker en zeg je “Alexa, how is the traffic to work” en antwoordt Alexa met hoeveel file er in ons Belgenlandje momenteel staat te niksen op weg naar je werk.

Google Home

Er zijn ook limitaties, natuurlijk

Afhangende van hoe goed de skills geprogrammeerd zijn, werken ze vlotter of minder vlot dan je zou denken. Bijvoorbeeld het opstellen van een winkellijstje. Zo moet je elk product apart toevoegen en kan je niet gewoon zeggen “Alexa, voeg melk, eieren en suiker toe aan mijn winkellijst”. Je moet elke keer “Alexa, voeg melk toe aan mijn winkellijst”, “Alexa, voeg eieren toe aan mijn winkellijst”, … gaan zeggen. Een beetje storend, maar daar wordt aan gewerkt.

Hoewel een van de favoriete gebruikswijzen van Alexa is om er willekeurige vragen aan te stellen, Alexa is niet Google. Het systeem kan je met vele vragen helpen, maar het weet meer niet dan dat het wel weet. Als je een speaker wil waar je willekeurige vragen aan wil stellen, ga je misschien toch beter naar Google Home kijken.

Maar dus, luistert Alexa altijd?!

Zoals alle browsers momenteel doen, verzamelt Alexa ook informatie over hoe haar gebruikers met haar om gaan. Amazon vergelijkt het met cookies op websites. Het weet welke muziek je beluistert, wat je op je shopping lijst zet, wat je smart-home products doen en zo verder, allemaal gebasseerd op wat je Alexa commandeert. Hoogstwaarschijnlijk wordt deze informatie gebruikt om producten en services aan te bieden die aansluiten bij wat je gebruikt of opzoekt. Maar gebruikers merken hier nog weinig van, en zeggen dat de “stalking” niet verder gaat dan wat je op het web krijgt met web browsers.

Het feit is wel dat je Alexa speaker altijd naar je aan het luisteren is. Dat is, en is tegelijkertijd niet, zo creepy als het klinkt. Hoewel het waar is dat je aparaat altijd luisterd en alles wat je vertelt zal horen, zal het enkel reageren op het “wakeword”, het woord dat je gebruikt om Alexa aan te spreken. Wanneer het dat woord opmerkt gaat het de volgende seconden interpreteren als een commando en doorsturen naar de Amazon cloud, waar het antwoord geformuleerd wordt. Je weet dat Alexa actief aan het luisteren is in het geval van de Echo speaker door de blauwe lichten die aan gaan wanneer de speaker luistert. Alexa is eigenlijk zoals je hond. Het luistert altijd, maar begrijpt alleen de woorden “koekjes”, “buiten” of zijn naam. Alle andere dingen gaan aan de speaker voorbij zonder acties.

Het altijd-luisterend aspect en de data-verzamelingen brengen niet te onderschatten privacy vragen met zich mee. Moet je je gasten vertellen dat er een computer aan het luisteren is naar je conversaties, bijvoorbeeld? Alexa discrimineert ook niet, iedereen die nabij is kan het aanspreken. In algemeen gebruik riskeer je wel niet meer dan met andere connected services. Alexa doet niets dat Google ook niet doet. Maar als je staatsveiligheid gevoelige gesprekken wil houden, druk je best op de mute knop, gewoon voor de zekerheid.

Conclusie?

Amazon Alexa is een leuke, en slimme, toevoeging tot je huis. Als je weet dat je er gebruik van zal maken voor handige dingen zoals het aansturen van Smart-home producten of daadwerkelijk bepaalde Alexa skills je leven gemakkelijker zouden maken, waarom zou je het dan niet in huis halen. Let wel dat het gebruik van Alexa nog steeds in ietwat kinderschoenen zit. Sommige dingen verlopen niet zo vlot als je zou willen, zie hiernaast maar wat er kan gebeuren als een Schot probeerd Alexa aan te spreken.

In België en Nederland zijn sommige functies ook nog niet actief, maar lang zou het niet duren alvorens Alexa 100% functioneel is in onze BENELUX. De voornaamste reden is dat Alexa nog niet alle met alle talen werkt. Er is wel reeds nederlandstalige content beschikbaar zoals het journaal.

Foto Popkorn Team

Nog vragen over Amazon Alexa?

Op de hoogte blijven van de allerlaatste trends? Blijf onze pagina volgen of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Meer over Kevin Contacteer ons