Juli 2022

Wie neemt de foto's van mijn website?

Home > Blog > Wie neemt de foto's van mijn website?

#InHetKort

Website foto's

Een website zonder foto's? Stel je het voor… enkel tekst, al dan niet in Comic Sans, op een website. Voor het merendeel van de websites is dit een echte no go. Foto's geven je website karakter, kleur, diepte en vertellen het verhaal. Nog voor het eerste woord is gelezen geef je al een eerste indruk aan je bezoekers.

Waar ga je nu je foto's halen of maken?

Een professional inhuren

Een professional inhuren

Je hebt ze waarschijnlijk als eens zien lopen op straat. De pro's met grote lichten, statieven, lenzen, … volledig uitgerust van kop tot teen met camera en allerhande accessoires.

Voordelen
Een externe professional inschakelen kan een goede keus zijn. Met altijd (of toch meestal) het beste en nieuwste materiaal op zak zijn ze goed voorbereid op elke situatie die zich kan voordoen. En in extreme omstandigheden komt de ervaring altijd van pas.

Een professioneel specialist nodig? Dat kan ook! Niemand kan alles en daarom zal je voor verschillende opdrachten verschillende personen zien opdagen. Je kan kiezen tussen iemand die gespecialiseerd is in productfotografie, portretten, architectuur, dronebeelden, …

Nadelen
Wanneer je een professioneel fotograaf of videograaf inschakelt voor je beelden is dit meestal ook de duurste optie. Dit omdat het maken van de beelden slechts een onderdeel is van wat er moet gebeuren. Er moet een selectie gemaakt worden van de beelden waarna het materiaal uiteraard nog digitaal afgewerkt moet worden. Het hele proces zorgt ervoor dat je beeldmateriaal naar een hoger niveau wordt getild, maar dit vergt het meeste tijd en energie.

Stockfoto's gebruiken

Stockfoto's gebruiken

Google openen en à volenté foto's downloaden is not done. Als beste alternatief zijn er zowel gratis als betalende websites waar je foto's kan downloaden voor gebruik op je website.

Voordelen
De foto's zijn altijd van hoge kwaliteit en je hebt een zee van keuze. Heb je een foto gevonden die nog niet volledig aansluit heb je altijd de optie naar gerelateerde foto's te kijken/zoeken om de perfecte foto te vinden. Een ruime keuze aan foto's van hoge kwaliteit tegen een lage prijs, je zou bijna denken dat er geen nadelen zijn.

Nadelen
Er is zoveel keuze dat het soms zoeken is naar een speld in een hooiberg. Dit zeker als je niet snel tevreden bent en echt zoekt naar het ideale beeld. Je kan wel een foto binnen een specifiek thema vinden maar deze sluit dan weer niet 100% aan bij het onderdeel (te donker, geen goede compositie, …) Daarnaast is de kans groot dat de foto's al op andere plaatsen gebruikt worden, bijvoorbeeld bij je concurrent die net dezelfde stockfoto op zijn website heeft. Hou er rekening mee dat stockfoto's geen persoonlijk gevoel geven en meestal een verkeerde uitstraling geven.

'Never put random smiling people on your website.'

Zelf foto's nemen

Zelf foto's nemen

Smartphone in de hand of met de spiegelreflex aan de slag. Je moet vandaag geen opleiding fotografie gevolgd hebben, laat staan een handleiding lezen, om zelf foto's te kunnen nemen

Voordelen
Met de hedendaagse smartphones kan je snel en eenvoudig kwalitatieve foto's en video's nemen. Dit spaart uiteraard geld uit, je kan sneller werken en je bent niet afhankelijk van iemand anders. Is de eerste fotoreeks die je genomen het niet goed? Geen probleem. Je kan in een vingerknip zoveel foto's maken die je wil om uiteindelijk de juiste foto te maken. Als je 'next level' wil gaan kan je altijd investeren in een cameratoestel. Hou er wel rekening mee dat het hanteren van een camera niet altijd eenvoudig en door het gebruiksgemak een smartphone vaak de beste oplossing is.

Nadelen
Ondanks fotograferen veel toegankelijker geworden is, heb je uiteindelijk wel wat kennis nodig om goede foto's te maken. Heb ik de juiste focus in mijn foto? Is alles correct belicht? Is de compositie goed? Ook niet elk gsm toestel is geschikt om goede foto's te maken. Wil je topwaliteit in de foto's die je maakt met je gsm? Dan je best kijken naar de duurdere gsm's op de markt. Vaak is de beste combinatie een goede smartphone met de bijhorende professionele software.

Op het einde van het verhaal kies je altijd zelf wie de foto's maakt voor je website. Weet wel dat foto's een grote invloed hebben op de bezoekers van je website.

Foto Popkorn Team

Zelf vragen over de foto's op uw website?

Aarzel zeker niet om ons te contacteren!

Contacteer ons