Juni 2022

Wat zijn backlinks en hoe kunnen ze jouw website verbeteren?

Home > Blog > Wat zijn backlinks en hoe kunnen ze jouw website verbeteren?

#InHetKort

Wat zijn backlinks en hoe kunnen ze jouw website verbeteren?

Eindeloze aanpassingen doorvoeren aan je website om je vindbaarheid te optimaliseren… Vindbaarheid heeft echter niet enkel te maken met je eigen website maar ook met de links naar je website. Benieuwd wat het is en hoe je het kan toepassen dan ben je op de juiste plaats.

Om te starten even technisch: backlinks zijn alle hyperlinks op het internet die linken naar je website. Al deze backlinks kunnen we onderverdelen in drie categorieën:

  Natuurlijke links

  Dit zijn links die naar je website linken zonder dat jij als bedrijf er zelf iets voor moet doen. Bijvoorbeeld: iemand schrijft een blog over de tien beste restaurants van België en linkt daarbij met een hyperlink naar jouw restaurant.

  Manuele links

  Dit is vergelijkbaar met de natuurlijke links enkel heb je het gevraagd of ervoor betaald. Je kan zo bijvoorbeeld blogs laten schrijven door iemand op een andere website om subtiel naar je website te linken.

  Zelfgemaakte links

  Deze links lijken het eenvoudigste omdat je zelf je website op een andere website plaatst. Bijvoorbeeld: je zet je restaurant op een forum voor restaurants of je zet je restaurant zelf op Tripadvisor. Natuurlijk zijn er ook nog andere zelfgemaakte links, zet bijvoorbeeld je website: op jouw Instagram, Facebook of LinkedIn.

Wat is het nut van backlinks?

Nu je weet welke soorten backlinks er zijn is het belangrijk om te weten wat het nut van deze backlinks kan zijn. Backlinks zorgen er niet enkel voor dat iemand op Instagram doorklikt naar jouw website en je een nieuwe website bezoeker hebt. Het zorgt er vooral voor dat jouw SEO (Search Engine Optimization) score verbetert.

E-mail marketing engagement versus social media

Wat is SEO (Search Engine Optimization)

"Wat is nu zo’n Search Engine Optimization score?” horen we je al denken? Wel, om het simpel uit te leggen. Hoe hoger deze SEO-score is hoe eenvoudiger je website gevonden wordt in Google. Natuurlijk zijn er nog vele andere factoren die er ook voor zorgen dat jouw website goed scoort in de zoekresultaten van Google, meer daarover kan je vinden in onze blog SEO for dummy’s.

email spam

Goede en slechte backlinks

Maar niet zomaar elke backlink is een goede backlink, wanneer Google de indruk krijgt dat er veel onnuttige backlinks naar jouw website worden gestuurd kan dit ervoor zorgen dat Google je daarvoor gaat straffen en je slechter gaat doen scoren in de zoekresultaten. Het draait dus niet enkel over de kwantiteit maar voornamelijk over de kwaliteit van de links.

Conclusie

Het is belangrijk om veel backlinks naar je website te hebben, zo kan jouw website beter scoren in de zoek resultaten van Google. Hou daarbij wel rekening dat de links naar je website wel relevant moeten zijn en je niet zomaar een website betaalt die naar allerlei verschillende websites links plaatst.

Onze tip: zoek websites die aansluiten bij je sector om de kwaliteit van de backlinks te verhogen.

Foto Popkorn Team

Meer weten?

Zin om samen je volgende creatieve ideeën tot werkelijkheid te maken? Contacteer ons gerust.

Contacteer ons